Logo: GOPS Lubawa

Zajęcia zdalne

18.05. - 20.05.2021r. - Zajęcia zdalne dla uczestników Klubu „Senior+” w Mortęgach i Klubu „Senior+” w Złotowie

  • Opublikowane: 2021-05-18 11:53:53
  • Autor: Karolina Jaskulska, Anna Ikier
  • drukuj
Zapraszamy Państwa do zapoznania się z propozycjami zajęć na aktualny tydzień. 
Wtorek 18 maja 2021r.
 
1) ZDALNIE KULTURALNIE
 
Drodzy Seniorzy!
Niedawno obchodziliśmy Dzień Wolnej Kultury. Jest to święto, które ma za zadanie nakłonić odbiorców do korzystania ze sztuki stworzonej  przez wolnych artystów, rozpowszechniania jej, a także co ciekawe wnoszenia do niej swoich poprawek. W tym dniu twórcy wolnej kultury mają okazję do promocji swoich dzieł przed szerszą publicznością. Ponadto obchodzimy również Święto Polskiej Muzyki i Plastyki, by promować polskie dzieła sztuki i utwory muzyczne . Nie pozwólmy zapomnieć ile uroku ma w sobie polska sztuka i jak wiele wartości ze sobą niesie. Proponuję stworzyć również własne dzieło – jako wolny artysta. Jako inspirację podsyłam Pomysły na prace plastyczne
 
2) HORYZONTY
 
W tym tygodniu obchodzić będziemy Międzynarodowy Dzień Celiakii, czyli choroby polegającej na nietolerancji glutenu (białek występujących w takich zbożach jak jęczmień, pszenica czy żyto). W Dniu Celiakii odbywają się wydarzenia
i kampanie informacyjne, mające na celu zwiększenie świadomości ludzi o tym schorzeniu. Chciałabym, abyście z okazji tego święta również poznali szczegóły tej choroby, przeciwskazania i zalecenia.
Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). Działający toksycznie na organizm chorego gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, wypustek błony śluzowej, które zwiększają powierzchnię jelita i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej.
Z badań wynika, że coraz więcej osób dotyka ta choroba i może się ujawnić w każdym wieku Jest ona uciążliwa, ponieważ w zdecydowanej większości produktów żywnościowych występuje gluten lub jego śladowe ilości. Może zdarzyć się, że podczas imprezy pojawi się gość, cierpiący na nietolerancję glutenu, dlatego powinniśmy być na to przygotowani. Niżej zamieszczam przepis na bezglutenowe potrawy. Warto go zachować/umieścić w swojej książce kucharskiej.
 
Cukinia z farszem z mięsem  z indyka z ryżem  w sosie pomidorowym
Potrzebujemy:
  • 1 cukinia (ok 120 g.)
  • 100 g chudego  mięsa mielonego  z indyka
  • ½ cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 100 g pomidorów z puszki
  • 30g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
  • 25 g brązowego ryżu
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinie należy przekroić na pół, a potem wzdłuż, tak aby powstały 4 podłużne kawałki. Następnie drążymy w nich środki i odstawiamy na ok. 30 min.
Farsz : Podsmażamy cebulkę oraz czosnek na patelni dodając mięso mielone i doprawiamy przyprawami. Następnie dodajemy ryż i pomidory z puszki . Gdy całość będzie gotowa przekładamy farsz do cukinii i polewamy jogurtem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 min.
Smacznego! 
Jeśli chcecie poznać więcej przepisów kliknij: Przepisy bezglutenowe i Celiakia
 
3) AKTYWNY SENIOR
 
Pogoda mobilizuje nas do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Dołóżmy wszelkich starań, aby ten ruch był jak najbardziej aktywny.  W słoneczny dzień proponuję wybrać się na długi popołudniowy spacer. Warto zwrócić uwagę na budzącą się do życia przyrodę, podziwiać piękne kolory kwitnących kwiatów czy wsłuchać się w śpiew ptaków. Już półgodzinny spacer poprawia naszą kondycję i samopoczucie. Jeśli natomiast aura nie pozwoli nam na spacer zapraszam na wspólny trening dla Seniorów, który znajdziecie poniżej.
 
 
 
Środa 19 maja 2021r.
 
1) TRENING UMYSŁU
 
W dniu dzisiejszym chciałabym Państwa zaprosić na Trening Umysłu. Pamiętajmy jak ważne jest ćwiczenia mające na celu usprawnianie naszego mózgu i utrzymanie go w dobrej kondycji. Warto poświęcić chwilę, usiąść wygodnie, pozwolić ciału na odpoczynek a naszemu umysłowi na lekki wysiłek. Zapraszam na wspólne ćwiczenia z Panią Edytą Bonk. By poćwiczyć pamięć kliknij w Trening Umysłu
 
2) ZDROWY SENIOR
 
 
Mniszek Lekarski
Wreszcie nadeszła długo wyczekiwana wiosna, a nasze łąki zażółciły się za sprawą mleczy, a dokładniej mówić mniszka lekarskiego. Kwiat ten kojarzy nam się głównie z dzieciństwem i pięknymi słonecznymi wiankami na głowach dziewcząt, ale również ze smakiem syropu, który pomagał przetrwać okres przeziębień i gryp. Warto przypomnieć sobie dobroczynne działanie mniszka i przygotować syrop nie tylko dla nas ale również naszych dzieci i wnuków.
Syrop z mniszka ma dwa tradycyjne zastosowania:
  • wspomaganie w infekcjach górnych dróg oddechowych z bólem gardła i kaszlem (każdego rodzaju)
  • środek wspomagający trawienie i pobudzający wydzielanie soków żółciowych.
Kwiaty mniszka natomiast mają działanie:
  • przeciwzapalne
  • przeciwskurczowe i żółciopędne
  • moczopędne
Wspomnę od razu, że w zasadzie cały mniszek lekarski jest wykorzystywany w lecznictwie – surowcem farmakopealnym jest ziele i korzeń. My dzisiaj potrzebujemy same kwiaty, ale możesz od razu narwać trochę młodych listków na sałatkę  – są doskonałym prebiotykiem i środkiem witaminizującym. Zbieramy świeże kwiaty mniszka lekarskiego  z czystych terenów, tzn. łąk odległych od ulicy, spalin samochodowych, nieczyszczonej ziemi czy wody. Ważne jest aby zbierać kwiaty w okresie do końca maja. Potrzebujemy same główki mlecza – jeśli pozostawimy zieloną część łodygi będziemy czuć delikatną goryczkę.
 
Przygotowanie syropu z mniszka – na ok 2-3 słoiki.
  1. Zbieramy kwiaty (300 – 500 szt.) – można przyjąć, że w 1 litrowym garnku mieści się potrzebna ilość lekko ubitych kwiatów.
  2. Odstawiamy je w przewiewnym miejscu na 2-3h, żeby wszystkie robaki sobie poszły w świat.
  3. Odcinamy zielone części kwiatów.
  4. Zalewamy kwiaty 1 – 1,5 litra wody.
  5. Możemy dodać 2 gałązki tymianku (dzięki temu syrop będzie miał lepsze właściwości wykrztuśne i dezynfekujące drogi oddechowe).
  6. Gotujemy około 20 minut.
  7. Po wystudzeniu odstawimy na 24h do lodówki – żeby odwar „nabrał mocy”.
  8. Po 24h gotujemy całość jeszcze raz i po wystudzeniu odciskamy sok przez gazę apteczną
  9. Do klarownego soku dodajemy 1 kg cukier i sok z 2 cytryn.
  10. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania konsystencji lejącego/gęstego miodku (wedle upodobań – ale ja polecam taka lżejszą konsystencję)
    • 1h-2h – konsystencja będzie płynna-lekko gęsta (taka lepsza)
    • 2-4h – konsystencja będzie „gęsto-miodowa” – ale trzeba uważać żeby nie przeciągnąć, bo twardy syrop-lizak będzie do wyrzucenia
    • oczywiście im krótszy czas obróbki cieplnej tym lepiej – ale ten przepis ma już setki lat i najczęściej gotuje się go właśnie do konsystencji gęstej
  11. Gorący miodek przelewamy do gorących słoików.
  12. Nie trzeba go pasteryzować – ze względu na dużą zawartość cukru powinien się ładnie trzymać około 12 miesięcy.
Można go używać jako zamiennik miodu. Jako syrop do polewania naleśników i słodzidło do kawy i herbaty. Zarówno u dzieci i dorosłych, w przypadku infekcji – stosuje się: 1 łyżeczkę od 2 – 4 razy dziennie – może być solo, może być
w herbacie. Jeśli ma działać na poprawę trawienia – to stosujesz łyżeczkę przed posiłkiem do 3 razy dziennie. Można ją zjeść bezpośrednio, można rozpuścić w połowie szklanki przegotowanej wody. Przeciwwskazania: ze względu na dużą zawartość cukru nie zaleca się stosowania go u osób chorujących na cukrzycę. Syrop z mlecza nie jest również zalecany u osób chorujących na wrzody żołądka (ponieważ związki goryczowe które zawiera mniszek mogą nasilać wydzielanie soków żołądkowych i nasilać dolegliwości).
Smacznego i dużo zdrowia!
 
3) SENIOR KONSTRUKTOR
 
Wiele słyszymy ostatnio przykrych informacji o tym, że na naszej planecie występuje coraz mniej owadów, a zwłaszcza pszczół, które są niezwykle ważne dla naszego ekosystemu. Dołóżmy wszelkich starań, aby zadbać o owady, które pozwalają nam cieszyć wzrok i smak pięknymi i słodkimi owocami. Chciałabym zachęcić Państwa i Państwa bliskich do zbudowania hotelu dla owadów.  Jest to sztuczna budowla, zapewniająca różnym gatunkom owadów schronienie
i możliwość budowy gniazd. Hotele dla owadów są wykorzystywane przez ogrodników i hodowców owoców i warzyw w celu poprawy zapylania kwiatów roślin owadopylnych, a także stawiane jako forma czynnej ochrony przyrodyHotel dla owadów można zbudować samodzielnie, wykorzystując odpady i materiały naturalne. Dobrym materiałem budowlanym są suche kamienie, stare kafle, cegły, a także drewno, pnie, gałęzie, słoma, glina, związane w pęki pędy bambusa i trzcin, suche liście, patyki i kora. Różnorodność zastosowanych materiałów oraz różne rozmiary otworów przyciągają zróżnicowane gatunki owadów. Poniżej znajdą Państwo wskazówki i instruktaż jak samodzielnie wykonać hotel dla owadów.
 
 
 
Czwartek 20 maja 2021r.
 
1) COŚ DLA CIAŁA, COŚ DLA DUCHA….
 
Dzisiaj zapraszam Państwa na wytchnienie dla duszy i relaks dla ciała. Jeśli nie znajdziecie Państwo czasu w ciągu dnia na chwilę odpoczynku pozwólcie sobie na relaks przed snem. Ważne jest, by pozwolić ciału i umysłowi na chwilę wytchnienia, na ucieczkę myślami do pięknych miejsc, do wspomnień, w krainę marzeń. Może to być kilkuminutowa chwila dla siebie, która pozwoli nam nabrać sił na resztę dnia / bądź wyciszyć się przed snem, odetchnąć po całym dniu pracy. Pamiętajmy o głębokim wdechu i wydechu, aby nasze ciało mogło się maksymalnie odprężyć. Zapraszam Was do Relaksującego Lasu, aby się do niego przenieść kliknij Relaks – odgłosy lasu
 
2) E-SENIOR
 
W dzisiejszym poradniku E – Seniora zapraszam Państwa do obejrzenia  filmiku instruktażowego, który przybliży nam jak przebiega proces pobrania gotówki z bankomatu. Często udostępniamy kartę płatniczą osobom zaufanym, prosząc aby wybrali nam gotówkę. Mam nadzieję, że poniższy instruktaż pomoże Państwu w nauce pobierania pieniążków z bankomatu, przekona do samodzielnego korzystania z niego i doda pewności siebie przed podjęciem nowych zadań. By obejrzeć filmy instruktażowe kliknij poniżej. 
 
3) ZDALNIE KULINARNIE
 
Drodzy Seniorzy! W tym tygodniu obchodzimy również Światowy Dzień Pieczenia, w związku z czym zapraszam na zajęcia kulinarne. Dzień ten jest świetną okazją do przygotowania ciasta, którego nigdy jeszcze nie piekliśmy. Przepisów możemy poszukać w książkach kucharskich, czasopismach lub wypróbować przepis koleżanki. Polecam również przepisy z Internetu. Zachęcam do wypróbowania przepisów, zamieszczonych poniżej. 
Babeczki brownie z owocami
 
 
SKŁADNIKI NA  OK. 18 SZTUK: 
  • 200 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej)
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 200 g cukru
  • 135 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 szklanka owoców np. kilka truskawek + kilkanaście borówek, malin itp.
PRZYGOTOWANIE
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować ok. 18 jednorazowych foremek kartonowych lub wyłożyć papierowymi papilotkami formę na muffiny.
  • Przygotować owoce, truskawki pokroić na plasterki, borówki i maliny pozostawić w całości.
  • Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
  • W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
  • Dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.
  • Wyłożyć do foremek (u mnie po około 3 pełne łyżki masy na 1 porcję), dodać owoce np. po 1 borówce i 2 plasterki truskawek lub po 3 maliny.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut.
 
Czekoladowa Chmurka z truskawkami
 
 
SKŁADNIKI NA OK. 12 PORCJI: 
CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 300 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) lub gorzkiej
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
DODATKI:
  • świeże truskawki
  • 250 ml śmietanki 30% (b. zimnej)
  • 250 g sera mascarpone (zimnego)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie śmietan - fix (opcjonalnie)
  • listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
CIASTO CZEKOLADOWE:
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm.
  • Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem nie podgrzewając za bardzo składników (np. w rondelku na minimalnym ogniu ciągle mieszając). Odstawić z ognia.
  • Do czystej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Żółtka wymieszać rózgą, następnie wlać do nich masę czekoladową z rondelka i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  • Ubić pozostałe 4 białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając, aż piana będzie sztywna i gęsta.
  • Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
  • Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 minut (można sprawdzić patyczkiem czy mokre ciasto nie przykleja się do niego).
  • Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić (podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce).
DODATKI:
  • Do miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone oraz cukier wanilinowy. Ubijać mikserem na sztywną, gęstą oraz puszystą masę, przez ok. 2 minuty. Pod koniec wmiksować w krem śmietan-fix jeśli go używamy (przedłuża trwałość kremu, warto go dodać gdy deser będziemy dłużej przechowywać).
  • Wyłożyć na wystudzone ciasto, dodać pokrojone owoce i udekorować listkami mięty. Można od razu podawać lub przechowywać w lodówce. Przed podaniem ocieplić w temp. pokojowej.
 
 
      Smacznego!!!

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją



Kalendarium wydarzeń

Nadchodzące wydarzenia

do góry
Wtyczka Facebook